Skip to content

Thema: Een fijn dorp

Lichtpuntje: Stichting Wel Gement

door: Lennart de Graaf

Stichting Wel Gement is de drijvende kracht achter het ‘lichtpuntjes’ project. En dat is niet gek, want het project is een mooi voorbeeld van waar de stichting voor staat: Samen Biest-Houtakker leuker, mooier en leefbaarder maken! Dat de Biestse kern er van op fleurt, moge duidelijk zijn, maar ook vertellen de lichtpuntjes een cultuurhistorisch verhaal over een persoon of groep mensen die belangrijk is geweest in de Biestse historie.

Alle projecten van Wel Gement richten zich op het mooier of fijner maken van het dorp, maar de uitvoering daarvan gebeurt op veel verschillende manieren. Soms gaat het om cultuurhistorie, over genieten van de natuur of staat de ontmoeting met andere Biestenaren centraal.

De historie van de stichting

Stichting ‘Wel Gement’ is opgericht in 2005 door Theo en Net de Graaf en Mart en Annerieke van Vught. De stichting heeft sinds die tijd een indrukwekkend portfolio opgebouwd met activiteiten die zijn uitgevoerd en de (vaak typisch Biestse) producten die tot ontwikkeling zijn gebracht. De stichting heeft een klein bestuur, maar werkt voor de realisatie van projecten samen met een grote groep enthousiaste Biestse vrijwililgers. Zij zijn de vele handen die licht werk maken, maar ook degene die met gepaste trots hun dorpsgenoten kunnen zien genieten van het resultaat van hun harde werk.

Dorpswapen en Biests regentje

Twee belangrijke wapenfeiten van de stichting in het kader van de dorpsidentiteit zijn de ontwikkeling van dorpslikeur ‘Ut Biests Regentje’ en de realisatie van een heus dorpswapen voor Biest-Houtakker. Het dorpswapen is een groen schild met daarop een golvende zilveren schuinbalk, die symbool staat voor het door het dorp stromende Spruitenstroompje. De groene kleur en de korenaar slaan op het agrarisch karakter van het dorp en de rijke landbouwgronden van Biest. De bijenkorf slaat op de (voormalige) betekenis van de bijenhouderij in Houtakker. Het dorpswapen wordt sindsdien op verschillende manieren toegepast. Zo is het de basis voor de Biestse vlag, maar ook wordt het wapen gebruikt op de etiketten van onder andere het Biestse bier en dorpslikeur om de oorsprong van deze authentieke Biestse producten te onderstrepen.

 

De vrijwilligers van Cooperatie Biest-Houtakker

In 2008 kreeg de stichting naast zijn originele doelstelling, een andere belangrijke functie met de werkgroep Facilitair. In dat jaar nam een aantal Biestenaren onder leiding van Patrick Leijten en Eric van de Pas het initiatief om het facilitaire gedeelde van het Biestse carnaval te gaan organiseren in de Biestse gymzaal. De vele vrijwilligers die zich aansloten bij de werkgroep zorgen in de daarop volgende jaren dat prinsenbal, st. Nicolaasviering, Zeveroavond en de carnaval in de gymzaal konden worden gevierd In  2014 ging de werkgroep op in de Cooperatie Biest-Houtakker toen dorpsgebouw ’t Gebint werd gerealiseerd.

 

Nieuwe koers

Ondertussen heeft de stichting haar doel verbreed. Daar waar het in het verleden met name ging over carnaval, Biestse identiteit en cultuurhistorie, is de stichting zich sinds een aantal jaar breder aan het richten op leefbaarheid in de breedste zin des woords. Hierbij worden activiteiten gedaan waarbij bijvoorbeeld ontmoeting en samen iets bereiken centraal staan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het samen eten project ‘Wie de pot lust’ waarbij werkelijk iedereen welkom is om aan te schuiven
  • het Biests Biercollectief, waarin Biestenaren samenwerken om zelf verschillende Biestse bieren te brouwen, waaronder Witten Hûib en Toon IX
  • het Biests herinneringsbos zodat niet alleen de feestelijke dingen, maar ook de personen die gemist worden herinnerd worden.

Voor een volledig overzicht van het portfolio van de stichting kan met terecht op: https://www.welgement.nl/portfolio/.

Het huidig bestuur van de stchting bestaat uit Rina van den Heuvel, Mart van Vught en Lennart de Graaf (zoon van oprichters Theo en Net de Graaf).

 

Back To Top