Skip to content

Thema: Geloof

Lichtpuntje: De Biestse Geloofsgemeenschap

door: Corrie Priems

 

De kerk en het geloof in Biest-Houtakker

Tot 1913 moesten alle inwoners van Biest-Houtakker in Hilvarenbeek naar de kerk. Begin 1900 gingen enkele Biestsenaren bij de bisschop pleiten voor een eigen parochie. Uiteindelijk kwam er toestemming voor de bouw van een kerk en in februari 1913 werd de eerste steen gelegd door pastoor Boelaars. De bouw verliep voorspoedig en nog datzelfde jaar, in december 1913, werd de kerk in gebruik genomen en daarmee werd Biest-Houtakker een kerkdorp.

De kerk kreeg de naam van de patroonheilige Sint Antonius van Padua omdat een groot deel van de kosten van het bouwen van de kerk uit een nalatenschap kwamen van een rijke effectenmakelaar uit Rotterdam die het geld beschikbaar had gesteld aan de kerkbouwstichting voor het bouwen van kerken ter ere van de Heilige Antonius van Padua.

Boven de dubbele deuren van de ingang, aan de straatzijde van de kerk, staat in een nis het beeld van de Heilige Antonius van Padua. Heel veel jaren werd op 13 juni het patroonfeest van de Heilige Antonius gevierd met meerdere missen, een lof en een processie. Jarenlang trok dit veel belangstellenden uit de wijde omgeving.

In 1963 werd het gouden jubileum van de parochie groots gevierd met onder andere een hoogmis door bisschop Bekkers opgedragen.

In 1976 neemt de laatste pastoor van Biest-Houtakker afscheid van de parochie; vanaf dat moment moet de parochie het stellen zonder een eigen priester. De pastoor van Hilvarenbeek gaat vanaf die tijd voor in de dienst en steeds meer worden er activiteiten in de kerk uitgevoerd door leken. Naast verschillende koren waren er diverse werkgroepen actief: voor Woord- en Communiediensten, voor Avondwake en voor gezinsvieringen.

Tot begin juni 2013 werd er elk weekend een viering gehouden in de Antonius van Paduakerk te Biest-Houtakker. In het jaar dat de Biestse kerk 100 jaar bestond – in 2013-, werd de deur definitief gesloten. Bij decreet had de bisschop besloten om de kerk aan de eredienst te onttrekken.

De nieuwe geloofsgemeenschap

Vanaf dat moment is een groepje mensen opgestaan met het idee in de Biestse gemeenschap zelf vieringen te blijven organiseren om op die manier samen te blijven komen in het dorp en om bij te dragen aan de leefbaarheid van het dorp. Uiteindelijk heeft de initiatiefgroep besloten om vanaf juli 2013 te starten met een twee-wekelijkse samenkomst, op zaterdagavond. Eerst vonden deze vieringen plaats in de Gemeynt (bij sportpark de Stevort). Vanaf 2014 worden de diensten verzorgd vanuit ’t Gebint, het nieuwe gemeenschapshuis van Biest-Houtakker en worden ze gehouden op zondagochtend. Er wordt samen gebeden, gezongen en geluisterd naar de bijbelverhalen van die zondag. Na afloop wordt er, in Cafe Ome Toon, samen koffie gedronken en nagepraat. Het gevoel van saamhorigheid, van er-zijn-voor-elkaar, van meeleven wordt op deze manier ingevuld en sterk gevoeld.

 

Bedevaart

Alhoewel veel Biestenaren dat niet weten, is Biest-Houtakker in het verleden een heus bedevaartsoort geweest. In het jaar 1643 vonden vier jongemannen een Mariabeeldje in het spruitenstroompje. Volgens de legende dreef het beeld niet met de stroom van het water mee, maar er tegenin. Een waar mirakel dus.

Het beeldje werd vervolgens in een kastje aan de middelse van de 7 lindebomen tentoongesteld en hier ontstond een ware bedevaartsplaats. De naam van de nabijgelegen Bevertbrug en de Beverstraat, zijn dan ook beide  een verbastering van het woord bedevaart’.

Leden van het Gilde Onze Lieve Vrouwe broerderschap hebben in 2006 in de buurt van de Bevertbrug een kleine kapel opgericht ter nagedachtenis aan deze wonderbaarlijke gebeurtenis in het dorp.

 

Sponsoren:

 

 

Back To Top